top of page

Benelux-finale First Lego League

Het team Brick Busters (drie tweedejaars Latijn en vier tweedejaars STEM) heeft in Rotterdam de Beneluxwedstrijd Lego League gewonnen. “De zeven leerlingen hebben daaraan uitsluitend buiten de lesuren gewerkt”, zegt leerkracht Davy Goorts.

In de Lego League staan de leerlingen voor de uitdaging om – met Legoblokjes - een robot te bouwen en die zo te programmeren dat hij zelfstandig opdrachten kan uitvoeren. “Op een platform van 1 bij 2 meter staat de robot voor 17 missies”, legt Davy Goorts uit. “Het gaat om blokjes te plaatsen, blokjes op te heffen, een trein over een spoor te leiden, enzovoort. Het komt erop aan om binnen 2,5 minuten zo veel mogelijk missies uit te voeren. De moeilijkheidsgraad van de missie bepaalt ook het aantal punten dat je ervoor krijgt. De Brick Busters brachten 14 van de 17 missies tot een goed einde.”
Het team werd op nog drie andere elementen beoordeeld. “Ze moesten hun robot ook aan de jury voorstellen en basiswaarden als samenwerken, inzet en vriendschap werden beoordeeld. Ze stonden ook voor de uitdaging een innovatieproject te ontwikkelen. “Voor Fruitsnacks uit Nieuwerkerken hebben ze het prototype van een fietskar ontwikkeld. Die maakt het mogelijk om fruitpakketten te leveren op plaatsen waar een vrachtauto niet kan komen.”

Naast de Robotprijs sleepte de Herkse ploeg ook de Champion’s Award in de wacht. Het winnende team bestaat uit Leandro Giaovannelli, Kasper Nickmans, Tuur Debruyckere, Jasper Ooms, Noah Vandijck, Kobe Geladé en Fons Hendrickx. “Dat is een mix van leerlingen van de STEM-richtingen en van Latijn”, beklemtoont Davy Goorts. “Niet alleen de technische vaardigheid speelt in Lego League een rol, ook andere elementen zoals goed samenwerken. De leerlingen zijn er uitsluitend buiten de normale lesuren mee bezig geweest, zelfs op vrijdagavond en tijdens vakanties.” Bron: HBVL

In beeld

bottom of page